Във връзка с депортирането от България на ректора на метохиона на Руската

...
Във връзка с депортирането от България на ректора на метохиона на Руската
Коментари Харесай

Русия изпраща нов предстоятел на Руската църква в София

Във връзка с депортирането от България на ректора на метохиона на Руската православна черква в София архимандрит Васян (Змеев), както и на секретаря и чиновник на метохиона, станало на 21 септември 2023 година под претекст " опасност за държавната сигурност ", активността на метохиона беше краткотрайно прекратена, а църквата му затворена. Това оповестяват на уеб страницата си от Московската патриаршия.

" През идващите дни доста православни християни пристигнаха да се помолят пред заключените порти на съветската черква, жителите на българската столица оставят цветя и бележки на улицата край светилището, стачкуват против полицейските дейности на българските управляващи ", споделят още от партиаршията.

Руският патриарх дефинира дейностите на българските държавни органи като недружелюбни и несправедли по отношение на метохиона на Руската православна черква, като акцентира продължаващата подготвеност на Московската патриаршия да продължи да спомага на представителя на Българския патриарх на Московския патриаршески трон в работа в интерес на двете църкви и да обезпечи продължаваща поддръжка за дейността на Българската черква Метохион в Москва.

Предстоятелят на Руската православна черква осведоми патриарха на България и Софийски митрополит, че Светият синод на Московската патриаршия скоро ще назначи нов ректор, с цел да се отворят допустимо най-скоро вратите на съветския Метохион. В писмото се съдържа и молба за подпомагане на духовника в идното заселване в София.

В края на посланието си Негово Светейшество Московският и на цяла Русия патриарх Кирил показва убеденост, че политическите сили, " зад които стои врагът на човешкия жанр ", няма да могат да разрушат вековните връзки на обич и приятелство в Христа, които стоят в основата на съдействието на Руската и Българската православни църкви.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР